Goed Beeld

STIGMA Voorbij

In 2018 maakte ik twintig onherkenbare portretten van mensen met hiv: ‘Het Stigma Project’. Het doel was aandacht te vragen voor mensen die – vanwege de vooroordelen van anderen – niet open durfden te zijn over hun hiv-status. 

Nu, vijf jaar later, is er een hoopvol vervolg. ‘Stigma Voorbij’ laat zeven mensen uit het oorspronkelijke project zien die in 2018 nog leefden met een geheim maar inmiddels de moed hebben gevonden om hun hiv-status meer naar buiten te brengen. 

Het oorspronkelijke project was vooral gericht op de vooroordelen van de buitenwereld. ‘Stigma Voorbij’ gaat over het overwinnen van zelfstigma: de oordelen die mensen met hiv hebben over zichzelf, want juist die maken dat opmerkingen uit de buitenwereld zo hard aankomen. 

De buitenwereld veranderen is onmogelijk, maar je bewust worden van je eigen oordelen en jezelf leren accepteren, heeft een krachtige transformerende werking. Luister maar naar de verhalen van deze zeven moedige mensen. Stigma (en vooral zelfstigma) kan overwonnen worden.

Download hier het A6-boekje van het project.

Beeld